A Michelin Pilot Sport sorozat magyarázata: Az EV-optimalizált modellektől a versenypálya-bajnokokig

Rendszeres sorozatunk mai részében a Michelin ikonikus Pilot Sport termékcsaládjába merülünk el. Az évek során ez a kollekció megszilárdította státuszát a sportgumik szimbólumaként. Bár a Pilot Sport név a Michelin összes sportosabb abroncsát díszíti, jelentős különbségek vannak közöttük. Az áttekinthetőség érdekében a legkevésbé sportos abroncsoktól a legsportosabbakig rendszereztük az abroncsokat.

Pilot Sport EV

Ahogy a neve is mutatja, a Pilot Sport EV egy friss változat, amelyet kifejezetten sportos elektromos járművekhez terveztek. Ezek a járművek egyedi követelményeket támasztanak – nagyobb tömeggel rendelkeznek, extrém gyorsulást mutatnak, és a pusztán teljesítményközpontú szempontokon túl gyakran keskenyebb abroncsméretekkel rendelkeznek a hatótávolság optimalizálása érdekében. A Michelin szakértő módon kezelte mindezeket a tényezőket a Pilot Sport dedikált EV változatában. Ez az abroncs büszkélkedhet az ebben a kategóriában általánosan keresett tulajdonságokkal – alacsony gördülési ellenállás, a nagyobb járműsúlyt befogadó futófelület-kialakítás és zajcsökkentés, amely belsőégésű motor hiányában is csendes működést biztosít. Ezt a csendes működést a Michelin Acoustic technológia segíti elő, amely lényegében egy habbetét az abroncs belsejében, amely tompítja a gördülési hangot. Természetesen a Pilot Sport termékcsalád részeként ez az abroncs is a sportos vezetést hangsúlyozza. A Michelin ezzel az abronccsal élvezetes vezetési élményt ígér az elektromos autókban. Bár független tesztelésen még nem esett át, kíváncsian várjuk, hogy a Michelin állításait be tudja-e tartani, hiszen a Pilot Sport termékcsalád egyetlen gumiabroncsa sem kapott még rossz minősítést.

Pilot Sport – PS4,PS5

A második legkörnyezetbarátabb és egyben legnépszerűbb változat az alap “Pilot Sport”, rövidítve egyszerűen PS, amely most a második legkevésbé sportos a kínálatban. Ez a modell a dinamikus vezethetőség és a hosszú élettartam egyensúlyára törekszik, így megőrizve vezethetőségét az élettartama során. Különösen nagy hangsúlyt fektet a nedves körülmények közötti teljesítményre, és lenyűgöző oldalfal-esztétikával büszkélkedhet.

Ennek az abroncsnak a 2022-ben bevezetett ötödik generációja már most elismeréseket érdemel a különböző teszteken. Elsődleges hátrányaként általában a magasabb árat és az alacsony gördülési ellenállás előnyben részesítését említik az agilitással szemben az R19-es vagy annál magasabb modellek esetében. Ezeket a problémákat azonban a termékcsaládon belüli sportosabb változatok orvosolják. E kritikák ellenére a Pilot Sport ezen változata kiválóan teljesít nedves körülmények között, és tartósságát – amely a Michelin egyik jellemzője – gyakran dicsérik a teszteken. Vezetési dinamikáját tekintve inkább a biztonságos alulkormányzottság, mint a sportosabb túlkormányzottság felé hajlik. Ez a szándékosan a biztonság érdekében kialakított tulajdonság biztosítja a stabilitást és megakadályozza az irányíthatóság esetleges elvesztését, így különösen alkalmas a mindennapi vezetésre, bár a sportosabb vezetésre vágyókat nem biztos, hogy maradéktalanul kielégíti.

Michelin Pilot Sport 5: Tesztek
RankingSzervezetÉrtékelésDimenzióÉv
1Tyre ReviewsTesztgyőztes225/45 R172022
2Tyre ReviewsNagyon ajánlott225/40 R182023
3AutobildKiváló225/40 R182023
2AutobildKiváló225/45 R182023
3ACENagyon ajánlott225/45 R182023
6Autobild225/45 R182023
5AutozeitungNagyon ajánlott235/35 R192023

A versenyben olyan abroncsok tűnnek ki, mint a Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6, a Continental PremiumContact 7 (a sportosabb SportContact sorozat inkább a Pilot Sport S-hez hasonlít), a Bridgestone Turanza Sport (szintén egy kicsit sportosabb, mint a PS) és a Hankook S1 Evo3. A Hankook S1 Evo3 elsősorban a Michelin kínálatához képest kedvező ára miatt kelti fel az érdeklődést.

Pilot Sport S

Ezután következik a Pilot Sport S, pontosabban annak jelenlegi modelljei, a Pilot Sport 4 S és a Pilot Sport S 5 (figyeljük meg a márkajelzés változását), amelynek ötödik változata csak az új autók eredeti felszereltségi módjában érhető el, tehát csak néhány méretben, egy adott autómárkára koncentrálva. Ezt a választékot a Michelin úgy határozza meg, mint azt a változatot, amely maximális teljesítményt nyújt a vezetési élvezethez mind az úton, mind pedig alkalmanként a versenypályán. Kiváló tapadást biztosít, de a tesztek alkalmanként megemlítik a kormányzás visszajelzésének hiányát. Futófelületének mintázata továbbra is a vizes teljesítményre is koncentrál, és kategóriájában átlagon felüli, bár az “alap” Pilot Sport biztosan egy kicsit jobban teljesít.

Michelin Pilot Sport 4 S: Tesztek
RankingSzervezetÉrtékelésDimenzióÉv
1AutobildPéldaszerű245/30 R202018
2AutobildPéldaszerű245/35 R192018
1AutobildPéldaszerű245/35 R192020
3Tyre Reviews225/40 R182021
1AutobildNagyon jó255/35 R192021
3AutobildPéldaszerű265/35 R202021
2Tyre Reviews255/35 R192022
3SportAutoNagyon jó225/40 R182023

Pilot Sport CUP 2

A választékot bővíti a pályára optimalizált CUP 2 modellváltozat. Ez a csúcsváltozat megfelel az eredeti felszereltségnek, amely többek között az AMG-Mercedes, a Porsche, a Ferrari és a Koenigsegg nagyteljesítményű modelljein található.

A modell képességeit tovább fokozva a CUP 2 Connect kompatibilitást kínál a Michelin Track Connect mobilalkalmazással. Más kiegészítőkkel együtt használva lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy valós időben nyomon kövessék a gumiabroncsok hőmérsékletét és nyomását. Ezek a dinamikus adatok aztán tanácsokkal láthatják el a felhasználókat a versenypályán nyújtott teljesítmény optimalizálásához.

Michelin Pilot Sport CUP 2 Connect: Tesztek
RankingSzervezetÉrtékelésDimenzióÉv
3SportautoNagyon jó235/35 R192022

Ami a teljesítményt illeti, a CUP 2 modellt gyakran dicsérik a kiváló száraz tapadásáért, amelyet több teszt során is gyakran a legjobbnak neveznek. További kiemelkedő tulajdonságai közé tartozik a precíz kormányzás és a kiváló visszajelzés. Ezzel szemben fontos megemlíteni a modell lehetséges hiányosságait nedves körülmények között, különösen az aquaplaningot.

Pilot Sport CUP 2 R

Míg a CUP 2 nem kimondottan nedves útviszonyokra optimalizált, de részben mégis erre összpontosít, és foglalkozik a gumiabroncsok élettartamával, addig a CUP 2 R már kizárólag a versenypályán elért leggyorsabb köridőre van optimalizálva. Ez egy egyenesen versenyabroncs, amelynek fő prioritásai közé tartozik, hogy maximális terhelés mellett is nagy köridőt tartson ki, szárazon extrém oldalsó tapadást biztosítson, és precíz menetdinamikai reakcióval biztosítsa a lehető legjobb köridőt.

A Michelin ezt is tesztelte, méghozzá a “normál” CUP 2 ellenében. A tesztautó a sportautók etalonja, a Porsche 911 GT 2 RS volt, és a hat kilométeres pályán a különbség elképesztő 2,9 másodperc volt a CUP 2 R javára. A Michelin a weboldalán felsorolja a CUP 2 R-rel felszerelt autók által elért összes rekordidőt is, köztük a Nordschleifén, szintén a GT 2 RS-sel, 6:38-as idővel, ami a második leggyorsabb idő, amit szériaautó valaha elért. De ha megnézzük a Nordschleifén elért összes szériaautó rekordot, a 4 legjobb idő mindegyike a Pilot Sport Cup 2R-rel született. Az ötödik és nyolcadik helyen aztán a Pirelli P Zero Trofeo R-rel futott időket találjuk, a Dunlop Direzza DZ03 még néha szerepel a táblázatban, és a Porsche 918 Spyder standard CUP 2-vel futott ideje is alig hét perc alatt van. A Michelin dominanciája a versenyabroncsok szegmensében egyszerűen egyértelmű. Ez persze az árban is megmutatkozik, de a Nürburgring Nordschleifén elért idők alapján egyértelmű, hogy a szériaautókkal való körözéshez valószínűleg nincs jobb abroncs.

Következtetés

A Michelin Pilot Sport termékcsalád a francia gyártó egyik legfontosabb terméke, amely az elektromobilitás kialakulóban lévő korszakának is része. De olyan modelleket is kínál, amelyek gyakorlatilag bárki számára alkalmasak, aki a vezetés élményét keresi. Vannak alkalmi sportolásra szánt modellek, mint például a Pilot Sport, egészen a CUP és CUP R egyenesen pályaváltozatokig. Az áruk magas, de ismét garantálják, hogy valóban a legjobbat kapja a pénzéért.